In een eerder artikel schreef ik al wat deze BTW verhoging voor effect heeft op "gezonde" voeding en daarmee dus een ongezond voedselbeleid in de hand werkt.
Deze BTW verhoging van 50% is bedoeld om de inkomsten-belastingverlaging te compenseren. De zogenaamde vlaktax.
Natuurlijk brengt deze inkomsten-belastingverlaging vooral voor de middeninkomens tot € 68000 bruto een belastingvoordeel en daar profiteren veel mensen van.
Maar los daarvan is het jammer dat ter compensatie hiervan een belastingverhoging nodig blijkt te zijn op juist de goede dingen zoals "gezond voedsel" maar ook zieken en hulpbehoevenden zijn hiervan de dupe. Zie eerder artikel.
Gezondere voedingsmiddelen zijn in tien jaar tijd gemiddeld 22 procent duurder geworden. Vooral voor melk, eieren en vers fruit moest flink meer betaald worden. Ongezondere producten stegen in dezelfde periode daarentegen gemiddeld 13 procent in prijs.
Over het algemeen gezien stegen de prijzen van voedingsmiddelen tussen 2007 en 2017 met 18 procent. Dat is iets meer dan de gemiddelde prijsstijging van andere goederen en diensten in die periode, die uitkwam op 17 procent, zo blijkt uit een analyse van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in samenwerking met het Voedingscentrum.
Van alle "gezondere" producten
werd vooral de halfvolle en
magere melk duurder. De
gemiddelde prijs was in 2017 bijna
60 procent hoger dan in 2007.
Die prijsstijging is onder meer een gevolg van gestegen prijzen bij de boeren. Ook spelen handelsmarges, loonkosten en transportkosten een belangrijke rol in de ontwikkeling van de prijs die de consument betaalt voor melk.
Ook andere "gezondere" dranken, zoals (mineraal) water, koffie en thee, waren in 2017 gemiddeld 30 procent duurder dan in 2007.
De prijsstijging van de overige, ongezondere dranken zoals frisdranken, was met 21 procent gemiddeld lager. Binnen deze groep was er wel een relatief hoge prijsstijging bij bier.
Eieren en fruit
Ook zagen consumenten de prijzen voor eieren sterk stijgen. Eieren werden in tien jaar tijd 37 procent duurder. Daarnaast was vers fruit in 2017 gemiddeld 28 procent duurder dan in 2007.
Gedroogd fruit en noten stegen daarnaast ook relatief veel in prijs (20 procent).
Verse groente steeg gelukkig minder sterk in prijs dan gemiddeld (9 procent). De prijsstijging van groente en fruit is mede afhankelijk van weersinvloeden, waardoor oogsten goed of minder goed kunnen zijn, wat van invloed is op de prijs die de consument uiteindelijk betaalt.
Ongezondere producten
Ongezondere producten als suiker (-10%), snoep (-1,3%) en ijs (-15%) waren in 2017 zelfs goedkoper dan tien jaar eerder. De prijzen van chips, sauzen en dressings stegen ook minder hard dan gemiddeld.
De prijs van gerookt, gedroogd of gezouten vlees, zoals vleeswaren, steeg wel iets meer.
De prijs van gezonde voeding steeg afgelopen jaar twee keer harder dan de prijs voor ongezond eten.
Fruit is in tien jaar tijd 28 procent duurder geworden. Ook andere gezonde producten stegen aanzienlijk in prijs, veel meer dan ongezonde voeding.
Het CBS stelt dat Nederlanders per persoon ongeveer 6,50 euro per dag uitgeven aan eten en drinken. Het mag niet zo zijn dat mensen die gezond willen leven straks duurder uit zijn dan mensen die kiezen voor ongezonde voeding.
Om overgewicht en de groei van diabetes type 2 tegen te gaan zijn versnelde maatregelen van retailers en fabrikanten nodig. Het is onbegrijpelijk én onaanvaardbaar dat groenten, fruit en water sneller in prijs stijgen dan frisdrank en snoep. De industrie heeft de maatschappelijke verantwoordelijkheid om ons eten en drinken gezond en betaalbaar te maken.
Helaas zal het ongezonde voedselbeleid van onze huidige regering daar geen verbetering in gaan brengen. De ongehoorde BTW verhoging op het lage tarief (lees voeding) maakt dat gezonde producten nog een stuk duurder worden.
Voor de mensen met een kleine beurs is een hamburgermenu beter te betalen dan gezonde biologische en verse producten en vers fruit.
Dat kan en moet beter: stimuleer gezond eten! De btw op groente en fruit moet niet omhoog, maar juist omlaag naar 0%.
Maak groente en fruit btw-vrij!
Want een appel die minder kost dan een donut en een Mars; dat is pas concreet gezond voedselbeleid!
Ik kan gemakkelijk een aantal zaken opnoemen waar een BTW verhoging veel beter op van toepassing kan zijn... Bijvoorbeeld de belastingvoordelen op buitenlandse bedrijven.. Nederland een belastingparadijs! Dat mag wel wat minder voor die buitenlandse multinationals en zorg eerst voor een goede en betaalbare gezondheid bij de Nederlandse bevolking door die BTW verhoging niet neer te leggen bij ons gezonde eten.
Praktijk Mind and Balance.
.