Regelmatig neem ik voor de lunch op mijn werk een flinke beker Griekse yoghurt mee.
Soms aangevuld met wat fruit, bosbessen, of wat banaan, net wat er op dat moment voorradig is.

Is Griekse yoghurt gezond?
Toen een van mijn collega's zag wat ik zat te eten, was haar reactie "Griekse YoghurtÖ Daar wordt je hartstikke dik van".

Ik wist ergens wel dat dat niet helemaal klopte maar ja Griekse Yoghurt is natuurlijk een stuk vetter dan "gewone" Yoghurt.  Dus dat ging ik eens even haarfijn uitzoeken.
En dat is met het internet wat altijd paraat staat niet zo heel erg moeilijk. Het verkrijgen van informatie is veel makkelijker dan het uitfilteren van onzinverhalen. Want daar wordt je dan ook weer mee overladen.

Maar bij de Griekse yoghurt viel het eigenlijk wel mee met de misinformatie. Het werd mij al snel duidelijk. Griekse yoghurt is harstikke gezond. Maar ja mijn bezorgde collega zei niets over gezond, maar over dik worden.. Dus nog even verder zoeken in die enorme hooiberg met informatie die wij internet noemen.

Griekse yoghurt en andere soorten yoghurt
Er bestaan verschillende soorten yoghurt. De kwaliteit is mede afhankelijk van de gebruikte melk:  rauw, vol of mager.
Griekse yoghurt is dikker dan gewone (volle) yoghurt. Bij het productieproces wordt het vocht uit de yoghurt gezeefd. Dat geeft Griekse yoghurt de kenmerkende, romige, structuur. Het is enigszins vergelijkbaar met de oer-Hollandse hangop. Het vetpercentage in Griekse yoghurt varieert van 0 tot 10%.

Magere en halfvolle yoghurt
Magere yoghurt komt van afgeroomde melk, die weinig melkvet bevat. Het vetpercentage van magere yoghurt is maximaal 0,5%.

Volle yoghurt
Volle yoghurt wordt gemaakt van volle melk en melkzuurbacteriŽn. Het heeft een vetpercentage van ongeveer 3%. Bij volle yoghurt onderscheiden we standyoghurt en roeryoghurt.

Voedingswaarde van Griekse yoghurt
Griekse yoghurt bevat een scala aan gezonde ingrediŽnten. Deze qua structuur stevige yoghurt is rijk aan vitamine A, B2, B12, de mineralen kalium, calcium, magnesium en fosfaat en eiwitten.

Voedingswaarde (per 100 gram volle Griekse yoghurt):
Kcal                            86
Eiwitten                     4,8 gr
Vet *                          10,5 gr
Waarvan verzadigd    6,9 gr
Calcium                      0,1 gr

*Afhankelijk van welke Griekse yoghurt (mager, halfvol of vet) varieert het vetpercentage tussen 0 en 10%


Rauwe of biologische melk vormt de beste basis voor gezonde Griekse yoghurt. Gewone melk is gepasteuriseerd (verhit tot 72 graden) of gesteriliseerd (boven 100 graden).
Dat verhitten heeft als voordeel dat mogelijk schadelijke bacteriŽn worden geŽlimineerd. Het grote nadeel is dat veel gezonde vitaminen en belangrijke enzymen ook verloren gaan.

Vetten hebben een negatieve naam maar zijn juist (vaak) heel gezond.
Het zijn juist de koolhydraten die snel omgezet worden tot lichaamsvet.
Bij rauwe (biologische) melk blijven deze gezonde vitaminen en belangrijke enzymen wel in tact.
Omdat originele Griekse yoghurt van rauwe (biologische) melk wordt gemaakt, is het voor zwangere vrouwen raadzaam om goed naar het etiket te kijken.

Griekse yoghurt helpt afvallen!!!
Griekse yoghurt geeft langer een vol gevoel dus je kan het prima gebruiken in een evenwichtig dieet om slanker te worden. En dat dat komt door de eiwitten.
En Griekse yoghurt is op nog een punt beter dan gewone yoghurt als je wilt afvallen. Er zit namelijk ruwweg de helft minder koolhydraten in. Dat heeft een gunstig effect op het lichaam, koolhydraten zijn juist de dikmakers.

Uiteraard is dat alleen van toepassing als je de yoghurt naturel eet. Toevoeging van suikers, in welke vorm dan ook, doet een aantal gezondheidsvoordelen teniet.
Griekse of gewone yoghurt?
Griekse yoghurt bevat tot wel twee keer zoveel proteÔnen (eiwitten) als gewone yoghurt. Onderzoek heeft uitgewezen dat caseÔne-eiwit, 80% van het totaal aan eiwitten in Griekse yoghurt, alle negen essentiŽle aminozuren bevat.

Deze essentiŽle aminozuren worden niet door het lichaam aangemaakt en moeten door voeding worden verkregen. Met Griekse yoghurt krijg je die alle negen binnen.
Bij het productieproces wordt de Griekse yoghurt ontdaan van wei vloeistof, waar lactose en suikers in zitten. Daardoor is het gehalte aan koolhydraten kleiner en dat biedt voordelen bij het afvallen. Ook de natriumhoeveelheid is in Griekse yoghurt gering.

AhaÖ voordelen bij het afvallen.. Goed gelezen.. Hiermee kan ik mijn collega, die overigens alleen het beste met me voor heeft, gezien de zorgen over mijn gewicht, toch laten zien dat deze zorgen mogelijk ongegrond zijnÖ Ik graaf nog even verderÖ
Gezondheidsvoordelen van Griekse yoghurt
Griekse yoghurt is uitstekend voor de gezondheid. Waarbij je de keuze hebt in meer of minder vette varianten.
Enkele van de belangrijkste gezondheidsvoordelen van Griekse yoghurt zijn:

Griekse yoghurt werkt goed tegen botontkalking een aandoening die vooral bij oudere mensen voorkomt.

Griekse yoghurt Levert essentiŽle bouwstoffen
De eiwitten caseÔne en wei bevatten alle negen essentiŽle aminozuren die het menselijk lichaam nodig heeft.

Beter voor de nieren
Griekse yoghurt is beter voor de nieren omdat het aanzienlijk minder natrium bevat dan gewone yoghurt.

Gezonde vleesvervanger
Griekse yoghurt is een heel interessant product voor vegetariŽrs omdat het rijk is aan proteÔnen ofwel eiwitten. Zelfs rijker dan gewone yoghurt.

Goed voor de spijsvertering
Het spijsverteringsorgaan wordt ontlast door Griekse yoghurt. De goede bacteriŽn in yoghurt, de probiotische micro-organismen, hebben een hele gunstige werking op de stofwisseling. Ze stimuleren de darmflora en bevorderen de stoelgang en dat draagt bij aan een beter immuunsysteem.

Samengevat is Griekse yoghurt niet alleen heel lekker maar ook heel gezond. Als je geen lactose (koemelk) intolerantie hebt is Griekse yoghurt, gemaakt van bij voorkeur rauwe melk, een prima voedingsmiddel, dat je op diverse manieren kan gebruiken.

Griekse yoghurt is een prima ondersteuning als je wilt afvallen. Door de hoeveelheid eiwitten blijft je bloedsuikerspiegel veel vlakker en zal je veel minder snel weer een hongergevoel hebben.
Dit laat dan weer gelijk zien dat "vet" als dikmaker een ingesleten maar ook foute opvatting is.
Magere producten maken in veel gevallen juist dikker dan producten waarin rijkelijk gezonde vetten zitten.

Met name Griekse yoghurt gemaakt van biologische rouwe melk heeft mijn voorkeur.
Want bij producten waaraan allerlei bewerkingen worden gedaan, zal deze bewerking een aantal gezondheidsvoordelen teniet doen. Hoe minder bewerkt hoe beter is mijn mening.
En mijn aardige collega, die weet nu waarom ik tussen de middag weer met een gerust hart zit te genieten van mijn potje Griekse yoghurt.

Mind and Balance.