In de afgelopen periode heb ik in de media berichten langs zien komen die aangaven dat het roken van een enkele sigaret per dag al dodelijk kan zijn.
Is één enkele sigaret per dag al dodelijk?

Niet dat er nu veel mensen zijn die precies één sigaret per dag roken, maar wat een nieuw wetenschappelijk onderzoek klaarblijkelijk aantoont, is dat alle roken wat je doet dodelijk kan zijn, ongeacht hoe weinig dat is.

Het gaat in dat geval dan niet zozeer om longkanker, maar wel over dat je al bij één sigaret per dag een verhoogde kans hebt op hart- en vaatziekten.


Britse onderzoekers zeggen: "Wie denkt geen schade aan te richten met één sigaret per dag, heeft het verkeerd. Uit nieuw onderzoek blijkt dat dagelijks een enkele sigaret een verhoogd risico op hart- en vaatziekten met zich meebrengt."
Zelfs de onderzoekers waren verrast over de uitslag, want ze hadden niet verwacht dat één sigaret zoveel schade kon aanrichten. Zij adviseren rokers nu om toch echt helemaal te stoppen met roken, want alleen zo behaal je een voordeel voor je gezondheid.

Niet longkanker, maar hart- en vaatziekten brengen het grootste risico met zich mee als het gaat om sterfte door sigaretten. Ongeveer 50 procent van de rokers gaat dood door een hartinfarct of een beroerte. Dat heeft ermee te maken dat hart- en vaatziekten nu al bij een deel van de bevolking een groot probleem vormen. Door erbij te roken, verhoog je het risico nog meer. Met name bij vrouwen, zo ontdekten de Britse wetenschappers.


Maar waarom heb je nu eigenlijk een grotere kans op hart en vaatziekten als je slechts heel weinig rookt?

Hiervoor kijken we naar wat je met roken in je lichaam opneemt:

Nicotine
Nicotine vernauwt de bloedvaten en zorgt voor een hogere bloeddruk. Roken als de bloeddruk al te hoog is, is dus extra schadelijk voor de bloedvaten. Ook blijkt dat medicijnen tegen hoge bloeddruk minder goed werken bij rokers.

Nicotine beschadigt de binnenkant van de bloedvaten en maakt deze ruw. Het lichaam reageert hierop hetzelfde als bij wondjes, er worden korstjes gemaakt. Langzaam raken de bloedvaten verstopt, het bloed kan er niet meer goed door. Dit heet atherosclerose.

Het hart is een spier die zuurstof nodig heeft om te kunnen werken. Als de hartspier minder zuurstof krijgt, zorgt dat voor pijn op de borst. Deze pijn wordt erger door roken. Nicotine zorgt ervoor dat het hart sneller gaat kloppen. Koolmonoxide zorgt ervoor dat er minder zuurstof in het bloed komt.
Uit nieuw onderzoek blijkt dat het beschadigingsproces van bijvoorbeeld de bloedvaten  plaatsvind ongeacht de hoeveelheid sigaretten die je rookt per dag.
Maar, de logica zegt ook dat de beschadigingen erger zullen worden naarmate je meer rookt en daardoor ook het risico op een hartaanval zal toenemen als je meer rookt.
Onderzoekers van het University College in Londen tonen zich zelf ook verbaasd over deze uitkomst van hun studie. Ze onderzochten heel veel vroegere studies om hun onderzoeksgroep zo groot mogelijk te maken en komen tot de conclusie dat ook heel weinig roken enorme gezondheidsschade oplevert.

Al met al een goede reden om te stoppen met roken. Het is tenslotte je eigen gezondheid die je met deze nare gewoonte op het spel zet. En dan nog niet te spreken over de omgeving waar je je bevind. De lucht rondom iemand die net heeft gerookt is op zijn zachts gezegd niet erg aangenaam voor de niet-roker. En dan zijn er de ongewilde meerokers. Degene die bij een rokend medemens  in een ruimte zitten en ongevraagd de rook mogen mee inademen. Ook dat blijkt zeer ongezond te zijn en mogelijk net zo "dodelijk" als het roken zelf.


Veel redenen om nu te stoppen met roken en je gezondheid en die van je omgeving een positieve wending te geven.


Maar het is ook bekend hoe moeilijk dat voor veel mensen is. Velen nemen de gezondheidsrisico's voor lief om maar niet aan die verslaving te hoeven werken.
Gelukkig zijn er tegenwoordig ook mogelijkheden die je hierbij kunnen helpen.
Niet alle mogelijkheden zijn even succesvol, zo krijg je bij nicotinepleisters een hoge dosis nicotine binnen dus je verslaving wordt niet verholpen maar gesust.

Je eigen wilskracht is een heel goede basis om van het roken af te komen. Je moet tenslotte de verslaving "overwinnen". Maar vaak blijkt dat de dagelijkse stress en allerlei problemen de "stopper" er weer toe aanzet om toch weer te gaan roken.

Hypnose is een heel effectieve en bewezen werkbare methode om definitief van het roken af te komen.
Mind and Balance heeft een heel mooi programma waarmee je in 4 weken een ex-roker wordt.


Het Mind and balance
STOPPEN MET ROKEN IN 4 WEKEN programma.

Wil je echt stoppen met roken en ben je vast van plan dit te gaan doen, maar vind je het erg moeilijk?
Ga dan snel naar het stoppen met roken roken programma en lees hoe we dit, met behulp van hypnose gaan doen.
Het is een bewezen effectief programma, het werkt echt, het enige wat jij moet doen is
willen stoppen....

Meer informatie op de Mind and Balance website!


Wat gebeurd er met je lichaam als je stopt met roken.