In een land met meer dan
8 miljoen chronisch zieke mensen zal de verhoging van het lage BTW tarief keihard aankomen volgens Patiëntenfederatie Nederland.
Hogere btw tarief grote klap voor zieken.
Deze ongehoorde verhoging treft vooral ook de handicapten en mensen die op hulpmiddelen zijn aangewezen.
Het lage btw-tarief geldt onder meer voor geneesmiddelen, voeding en hulpmiddelen. Daar moet nu nog 6 procent belasting over worden betaald.  Het  kabinet wil dat naar 9 procent brengen. Dat is een belastingverhoging van 50 procent. Geneesmiddelen en hulpmiddelen gebruik je niet zomaar, stelt Diana Veldman, directeur van de patiëntenorganisatie. Je hebt geen hoortoestel omdat je dat leuk vindt, maar omdat je dat nodig hebt.

Een verhoging van 50 procent is niet alleen een vorm van diefstal, maar ook zal dit voor grote problemen zorgen bij mensen die zijn aangewezen op hulpmiddelen.

Naast deze ongehoorde verhoging van de overheid hebben zieke mensen met nog meer problemen te kampen dan een komende BTW verhoging.


Want, we hebben in dit land het verplichte eigen risico voor zorg van 385 euro. Daarnaast hebben mensen de mogelijkheid om het vrijwillig eigen risico te verhogen naar 885 euro, waardoor ze een lagere premie betalen.
Op zich prima, maar de rekening hiervan komt uiteindelijk terecht bij de zieke mensen.
Want, wanneer gezonde mensen het eigen risico verhogen en daardoor minder premie betalen, moeten zieke mensen juist meer betalen zoals onlangs in het nieuws te lezen was:
De voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, André Rouvoet, vindt dat het verplichte eigen risico in combinatie met het vrijwillig verhogen van het eigen risico op 650 euro gemaximeerd moet worden. Op dit moment kunnen mensen hun eigen risico tot 885 euro verhogen.
"Toen we startten met de zorgverzekeringswet was het verplicht eigen risico 150 euro, en het vrijwillig eigen risico maximaal 500 euro. Waarom gaan we niet terug naar die grens, dat je in de combinatie van vrijwillig en verplicht eigen risico nooit boven die 650 euro uitkomt? Ik zou die discussie wel weer terug willen hebben. We vonden die 650 toen een redelijke grens, waarom zou dat nu bijna 900 euro moeten zijn?"
De zorgverzekeraar DSW deelt die mening:
Directeur Chris Oomen van zorgverzekeraar DSW schreef een open brief aan de minister van VWS met een soortgelijke strekking. Hij noemde het oneerlijk dat gezonde klanten een premievoordeel krijgen door hun eigen risico flink op te hogen. Dat wordt volgens hem namelijk betaald door de mensen die dat juist niet zo kunnen regelen.

Als zorgverzekeringen alleen een verplicht eigen risico kennen en geen vrijwillig eigen risico, dan kan de premie voor iedereen met ruim 20 euro omlaag, stelt Oomen. "Maar beter nog, er zou ruimte zijn het verplicht eigen risico met 50 euro te verlagen."


Mind and Balance


Terug naar het overzicht